2013. június 27., csütörtök

Tisztaság


2013.06.25. kedd, Navadwip

A mai lecke nagyon szívet melengető volt. Egy amerikai bhaktáról emlékeztünk meg, aki Gurudevhez nagyon közel állt. Ahogy Tyagi Maharaj mesélt róla, nagyon megrázó volt. Az is, ahogyan a bhaktákhoz került, és az is, ahogy eltávozott végül. Rendkívül elhivatott volt, mindenképp Istent akarta szolgálni, de először katolikus szerzetesként, végül hirtelen találkozott a bhaktákkal. Ekkor eltöltött velük is egy kis időt, és teljesen tanácstalan volt, hogy melyik utat válassza. Elhatározta, hogy jelet kér az Úrtól. Meglátott egy templomot, ha annak az ajtaja nyitva van, akkor azt fogja választani. Odament, megfogta a kilincset, és lenyomta, és az kinyílt. Ekkor volt csak igazán bajban, és rájött, hogy ő nem itt szeretne szerzetes lenni, hanem a bhaktáknál, ahol rengeteg program van, és örömteli szolgálat reggeltől estig.
A bhakták mindig szolgálatra vágynak, nem vágynak anyagi dolgokra, de még spirituális célokért sem vágyakoznak, csak a szolgálatra. Ezt a tanítást hallhattuk a mai lecke elején.

Ma megtartottam a következő táncórát 4lelkes és nagyon ügyes tanítványnak. Azután meg együtt mentünk takarítani. Hamarosan rengetegen érkeznek a Ratha Yatrára, azaz a Szekérfesztiválra. 

A tisztaság felismerése
Honnan ismerjük fel a tiszta vaishnavákat? Hangzott a kérdés a reggeli leckén Tyagi Maharajtól. Goshalia 11 éves és neki szokott Maharaj ilyen kérdéseket feltenni. Mindenre tökéletesen tudja a választ.  A kérdés onnan jött, hogy a tiszta vaishnaváknak meg kell adnunk a kellő tiszteletet. Ez nagyon áldásos. Ha nem tesszük, az viszont nem túl kedvező. Soha nem tudhatjuk ki az, aki előttünk és ki az, aki utánunk jár. Pláne, hogy ki a tiszta bhakta. Tehát Maharaj feltette a kérdést, hogy mit teszel Goshalia, ha egy csapat ember leborul előtted. Honnan tudod ki a tiszta vaishnava. Mire Goshalia gondolkodóba esett és azt mondta, megnézi, kinek van kunti mala a nyakába. Maharaj a fejét ingatta, mindenki más mosolygott. Mire Goshalia, megkérdezem a gurut. Ez már jobban hagzik, de a guru nincs ott mindig. Maharaj a szájába adta a választ: leborulsz előttük, az jó neked? Goshlia, erre rávágta, hogy nem. Természetesen meg kell adnunk a tiszteletet mindenkinek.

Magunkban is fel kell ismernünk a tisztább és kevésbé tiszta részeket. Ez szintén nem könnyű feladat. Mert néha csak utólag jövünk rá, hogy egy adott cselekedetünk inkább egóból történt, mint valódi tisztaságból. Csak imitáljuk.
Minden ember egy másik oldalamat tükrözi vissza, és valószínűleg azzal szeretek sokat társulni, aki mellett azt a magamat tapasztalom, amelyik számomra a legkedvesebb. Így választunk párt is. És utána összeházasodunk, hogy ezzel is megerősítsük ezt az oldalunkat, ez megtart minket ebben a nekünk tetsző helyzetben. Igen ilyen akarok lenni, sőt.. ez vagyok, aki melletted vagyok.
A guruval való kapcsolatban meglátod a legtisztább formádat. Ez legelőször magával ragadó, azután rájössz, hogy így nem tudsz élni mindig, mert vannak kevésbé tiszta oldalaid is. Mindenkinek vannak. De szeretnél, és tisztítod magad, a léttisztítás számtalan eszközével. De hát ezt is meg kell pecsételni valahogyan. Meg kell szeretned, és meg kell vágynod a legtisztább arcodat, hogy felszínre kerüljön, és a szerint tudj élni. Az igazi belső beteljesülést csak így érheted el, a legmélyebb beteljesüléstől leszünk csak igazán boldogok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése