2013. június 24., hétfő

Navadwip


2013.06.23. vasárnap - Navadwip Dham

Mostanra kipihentem az utazást és persze már van pár szolgálatom.  Kedvencem a virágfűzés. Ma hajnalban is fél ötkor kezdtük szedni a virágot a reggeli árati után, de sajnos valaki megelőzött és már nem sok marad. Ezekből a pici fehér és színes virágokból űzünk gyönyörű virágfüzéreket az oltárra.
Most épp van egy kis időm, de közben lesem a pujárit, hogy mikor jön vissza a Govinda Kund, a mellettem lévő tó közepéről, ahol egy gyönyörű oltára van Girirajnak. kaptam egy feladatot, hogy le kell szednem a dekorációt a hajóról, meg az oltárról. Csak mindig lekésem. A gondolataim teljesen megérkeztek ide. És bár érdekel, hogy mi van otthon, titkon azon meditálok, hogy maradhatnék itt hosszabb időre.
Reggelente 9-kor van egy lecke Sridhar Maharaj Szamadhi Mandírjánál. Tyagi Maharaj adott leckét az elmúlt két napban ott. A tegnapi fantasztikus volt. Egy teljen új érdeklődő van itt két napja, és neki mesélt Maharaj, mivel csak páran voltunk a leckén. Az írásokat többféleképpen lehet értelmezni, ha magunk olvassuk. Mindig kell valaki, aki segít megérteni, hogy mit is jelentenek valójában. Főleg, ha valami ennyire ősi dologról van szó. Mert minket a saját érzékeink vezetnek. Azt gondoljuk ugyan, hogy ez nem így van. Sokszor mondják, hogy kövesd a szívedet. Csak ez annyira becsapós dolog, mert azt gondoljuk, hogy a szívünket követjük, közben pedig csak az elmét, amit pedig az érzékek rángatnak. Egy nagyon egyszerű példa. Tudom, hogy a csoki torta hizlal, mégis megeszek belőle minden nap egyet és csodálkozok, hogy nem fogyok. Erre talán mindenki azt mondja, hogy egyértelmű, de vannak más szinten dolgok, amiben nem biztos, hogy egyértelműen látszik, hogy mi a legbelsőbb érdekünk. Mi az, ami megadja nekünk a belső beteljesülést, és mi az, ami nem.  Mi is az én valódi érdekem? És hogyan jutok el oda?
Egy példa Tyagi Maharajtól: Van egy almád és én azt mondom neked, hogy csinálj belőle alma levet, mert az finom. Ehhez le kell turmixolnod az almádat. De te még sosem ittál almalevet, és nem tudod, hogy az tényleg finom-e, meg nem akarod az almádat se elveszíteni. Ha mégis kíváncsi vagy, hogy milyen lehet, akkor hinned kell nekem, és el kell engedned az almádat is. És a végén ott lesz a nektári almalé.

Snan Yatra
Ma nagyon finom praszád volt, mert ma ünnep van.  Ma van a Snan Yatra, amiről már korábban írtam, talán 2012-ben. Ez egy fürdető ceremónia, ami egyébként Puriban van, ahová hamarosan megyek én is.
Egy nagyon édes történetet mesélt ma reggel Tyagi Maharaj, arról, hogy miért így néznek ki ezek a murtik. Subhadra titokban kihallgatta Rohinit, aki zárt ajtó mögött mesélt Vrindávanról. És mikor meghallotta, extázisba esett és ettől a teste nagyon picire zsugorodott, míg a szeme nagyra nyílt és a feje is hatalmas lett. Baladev és Krisna ezt látva elképedtek, és ők is belehallgattak a vrindávani kedvtelések titkaiba, mire ők is extázisba estek, összezsugorodott a testük picire, a szemük pedig hatalmasra nőtt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése