2009. június 3., szerda

Forr a levego, gordulnek a kerekek























Reggel megcsak a kerekek sorakoztak, bar az latszott, hogy valami tortenni fog. Tancrol jovet azutan pont a munka kozepebe botlottam. Az eddig nyugodtan piheno kerekeket, most sorra rakjak ossze. Husz-husz-husz ferfi dolgozik a harom szekeren. Az emberek megalltak, es neztek, ahogy a kis csoport talpra allitja, majd hangos biztato kialtasok kozepedte, a rud ket vegere huzza a szeker hatalmas kerekeit. Nem egy egyszeru dolog, bar ok pik-pak megoldottak. A szeker tobbi reszen kozben masok dolgoznak. Gondolom hamarosan a magasba emelkedik minden elem. Ezen a kulonosen meleg napon megkezdodott tehat a reszek osszerakasa.
Az utobbi ket heten kellemes ido volt, most viszont nem maradt szaraz resz a ruhamon tanc utan. Kulonosen nem, mivel nincs aram delelottonkent a Grand road-on a kozelgo Ratha Yatra (Szeker Fesztival) miatt, igy ventillator sincs. :( Vezekles a javabol!

A templomba visszaerve, kisse megkesve, elmeseltem, hogy mit lattam. A bhaktak mar a Natjamandirban vartak a deli Aratit (szertartast). Gyorsan ruhat valtottam es csatlakoztam. Ma ekadasi (gabonabojt) van ismet, ilyenkor az is eljon a templomba, aki egyebkent nem szokott. Mindenki Dzagannathrol beszel. Puri maharaj elmeselte, hogy mi tortenik a Ratha Yatran. A tobbszazezer hivo hatalmas szekereken huzza Dzsagannathot, Baladevet es Subhadrat a kuruksetrai csatamezorol, vagyis a Dzsagannath templombol, Vrindavanba, most a Gundicsa templomba, vegig a Grand road-on. Ott azutan 8 napot toltenek.

Mikozben korgo gyomorral, elcsigazva tovabb varakozunk, Puri maharadzs odaszol a csukott ajto moge az oltarra, hogy: "Nitaj", olyan tipikus bengali, edes, kerlelo, felfele meno hangsullyal. Bhipin Prabhu erre, hasonlo hangon: "Ramá". O Magyarorszagra szeretne jonni. A tobbiek mind nevetnek rajta, dehat azert csinalja a musort. :)
A csengettyu megszolal, az oltar ajtaja kitarul! Mridanga,... karatal,... kezdodhet a bhadzsan (enek)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése