2009. május 31., vasárnap

Kozeleg a SNAN YATRA


Egy het mulva vasarnap lesz a Snan Yatra. Itt mar nagy a keszulodes. Utana majd meselek. Addig is egy kicsit arrol, mi is ez a fesztival.

A SNANA (ejtsd: sznána, jelentése: fürdetés) fesztivál lényege, hogy anno, amikor Indradyumna király beavatta a Dzsagannáth múrtikat, akkor volt egy avatási szertartás, ami mindig fürdetés. A múrtikat mindig fürdetéssel avatják be, a különböző folyadékokkal, mantrák zengésekor hívják meg az istenséget a szoborba mint "testbe". Ennek az eredeti felavatási fürdetésnek az évfordulóján tartják a sznána-jatrát. A fürdtés előtt egy nappal kihozzák a múrtikat a szentéjből és nagy sátorba, ami azért a templom területén belül van, és egy olyan magas emelvényre, hogy ilyenkor a templomon kívül lévők is megpillanthatják őket. A fürdetéskor ékesen feldíszítik őket virágfűzérrel, olajakkal, füstölőkkel, szép háttérképekkel. A fürdetés reggel történik a
mangala-árati után.
A fürdés után újrafestik a megkopó színeket.

Egy legenda: amikor egykor volt egy ilyen fürdetés, egy nagy szent érkezett Puriba, és a király megkérte, hogy vegyen részt a fürdtésen. De a szent azt mondta, hogy nem imádhat más istent, mint Ganésát, ezért nem akart részt venni benne. Végül azonban mégis elment a fürdetésre, és akkor Dzsagannáth arca árváltozott elefánfejűvé (sugallván, hogy Ganésa is belőle származik).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése