2009. május 17., vasárnap

Keszulodes a Ratha Yatrara

Dzsagannath Puriban minden evben megrendezik Ratha Yartat, vagy magyarul Szeker Fesztivalt. Ilyenkor harom hatalmas szekeret epitenek, amit a hivek huznak at harom imadott utasukkal, Dzsagannathtal, Baladevvel, es Subhadraval. A Fesztivalra majdnem egy millioan erkeznek, az egyebkent ketszazezres lelekszamu Puriba. A Ratha Yatraig meg van egy kis ido, junius 24-eig lazasan keszulodnek. A Grand roadon mar epitik a szekeret. 50-100 munkas dolgozik rajta ket honapon keresztul. Minden nap ott haladok el mellette, a tancorara jovet, es menet. Ha jol vettem ki, meg a ket meter atmeroju kerekeket csinaljak. Es lattam, nehanyan a szobrokat faragjak, amelyek utana a szekereket ekesitik. Korulottuk orok vigyazzak a munkalatokat. Fejuk felett, hatalmas palmalevelekbol osszetakolt teto vedi a naptol a szorgoskodokat. Mindenfele a szokasos nyuzsges, ami itt a templomhoz kozeli fouton szokott lenni. Rengeteg arus, es sok koldus, riksak, biciklik, sipolo rendorok mindenfele. Innen fog indulni a harom szeker, egy bo honap mulva. De addig meg sok a dolog.

2 megjegyzés:

  1. Szia Virág!

    Nagyon jó olvasgatni a beszámolóidat! Így a vizsgákra való készülődés közben kis mentális bonbonként beiktatok egy-egy ilyet. ;)
    A pénteki óra jó volt, felfrissültünk, elfáradtunk. A végén átismételtük a koreográfiát. A legvége nem teljesen volt tiszta, de az "abimaná"-ig sikerült összedobni az emlékeinket. A magnó nem, csak a véletlenül nálam levő laptopom tudta lejátszani a másolt lemezt és első körben halk zenével (a gép nem tud nagy hangerőt) és csörgő nélkül kicsit gyászos volt a hangulata...:D Másodikra már jobb volt. Lehet, hogy több időt kéne hagyni a koreo. csiszolgatására az órák végén...majd megbeszéljük Zolival, meg egymással.
    Kedves a tanárodtól a meghívás, de az a három hónap egyszuszra soknak tűnik. :)) Különben ő nem szeretne idejönni?
    És a monszun ott tényleg olyan, mint Forest mondja, hogy "elkezdett esni az eső és három hónapig nem állt el" ? Az a hangulat, amit leírtál nagyon tetszett!
    Érezd jól magad!

    VálaszTörlés
  2. és mikor lesz dzsagannath "beteg"?

    amúgy én is imádom olvasni a blogot!

    csókollak sokszor!

    VálaszTörlés