2012. június 24., vasárnap

Harmadjara a Ratha Yatran

2012.06.23. szombat
Ha oszinte akarok lenni nem szamitottam arra, hogy beall a teljes beke bennem ettol az utazastol. Sot ha lehet mondani valamifele frusztracio egyre nagyobb a lelkemben, legszivesebben itt maradnek. Vegso soron ez az amit igazan akarunk, erositeni azt a vagyat, ami szuletesrol szuletesre a  bhaktakhoz kot. A bhaktakhoz, akik folyamatosan tisztitjak le magukrol az illuzio retegeit, hogy a legmelyebb vagyuk szerint eljenek a szolgalat foldjen, az emberi elet erre valo igazan.
Tegnap elott volt a Ratha Yatra, azaz a  Szekerfesztival, amit a vilagon mindenfele megrendeznek az itteni mintajara. A harom murtit harom tobb emeletnyi magassagu szekerrel huzzak at az emberek a Jagannath templombol a Gundichaba. A hivek Istent, azaz Jagannath formajat a szivukbe huzzak vissza.
Az esti lecke fantasztikus volt. Santa Maharajberszelt, aki egyebkent hamarosan jon Magyarorszagra. Egy kivalo bhaktat emlitett, a nevet mar nem tudom, akire Jagannath vart egy szekerfesztival alkalmaval, addig nem indult el, hiaba huztak. Ha jol vettem ki tobb napig tartott a  fesztival, mire ez a bhakta Puriba ert es Jagannath vegre elindult.
Most is eleg nehezen indultak el. Tobbszazezren, talan egy millioan is voltunk es enekeltunk, tancoltunk, kerleltuk elsokent Baladevet, hogy jojjon. Harom negy ora utan elindult. hatalmas sar volt es folyamatosan vittek ki az elajult embereket hordagyon, soha ennyi serultet meg nem lattam, pedig ez a harmadik Ratha Yatra amin itt vagyok. Ugy tudom ketten meghaltak, ami eleg altalanos. Most pedig nem is volt meleg es vizet is osztottak folyamatosan, meg locsoltak bennunket.
...
Azt hiszem ezt nem lehet elmeselni. Az ember csak hirtelen megerkezik a jelenbe. A nap vegere Baladev feluton volt, Subhadra utana, Jagannath epp csak elindult. Volt mar ilyen allitolag, hogy nem ertek celt aznap. Orissza minisztere is huzta a szekeret, masnap irtak az ujsagok. 22-n masnap kevesebb emberrel befejezodott a menet. Vegul a Gundicha templom elott megalltak. 23-an reggel is meg a templom elott voltak, ez szinten ritka. A hivek tobbszaz meteres sort vartak ki mire a szekerre lephettek, hogy leborulhassanak az ur elott.
Szerencses nap volt a tegnapi. A Gundicha templom fobejaratanal talalkoztam  szeretett tancmesterem lanyaval, Dalival kozvetlenul Jagannath Baladev es Subbhadra elott. Az ur szemei rajtam. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése